Crna gljiva (Auricularia polytricha) je jestiva divlja gljiva ponekad poznata kao uho ili oblak gljiva, s obzirom na svoju tamnu boju i oblik.
Iako se pretežno nalazi u Aziji , također uspijeva u tropskim klimatskim uvjetima poput Pacifičkih otoka, Nigerije, Havaja i Indije. Raste na granama stabala i palim trupcima u divljini, ali se može uzgajati .
Poznata po svojoj konzistenciji nalik želeu i izrazitoj žilavosti, crna gljiva je popularan kulinarski sastojak u nizu azijskih jela. Također se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini stotinama godina (2).
Ovaj članak opisuje uporabu, hranjive tvari i prednosti crne gljivice.
Crna gljiva se obično prodaje u suhom obliku. Prije nego što jedete, gljivu je potrebno namakati u toploj vodi najmanje 1 sat.
Dok se namaću, gljive se šire 3-4 puta. Imajte to na umu dok kuhate.Dok se crna gljiva prodaje pod nekoliko imena, tehnički se razlikuje od (Auricularia auricula-judae), njezinog botaničkog rođaka. Često se koristi u juhama. Budući da ima prilično neutralan okus, čak se dodaje kantonskim desertima. Kao i tofu, upija okuse jela u kojem je dio.
Od 19. stoljeća crna gljiva koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini za ublažavanje simptoma nekoliko stanja, uključujući žuticu i upalu grla .
Crna gljiva je osobito niska u masti, bogata vlaknima i obogačena mnogim esencijalnim vitaminima i mineralima.Ima snažne antioksidanse i probiotike zdrave za crijeva te može pomoći u snižavanju kolesterola i zaštiti jetre i mozga.